Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

08 Kozijn maken deel 2

Kozijn profielen zijn niets anders dan een plattegrond met een lijn die de omtrek beschrijft van mijn te maken profiel. 


Kies in het menu File -> new -> family
Ga naar de map waar de standaard templates van Revit zijn geïnstalleerd en open Metric Profile.rft. Het enige dat je in beeld krijgt zijn twee referentielijnen. Deze lijnen bepalen tevens het 0,0 punt van je profiel.
Als je het te maken profiel alleen voor een bepaald doel beschikbaar wilt maken dan kan je onder Settings -> Family category and parameters de profile usage aanpassen.
In de genoemde bestanden van 7 april zijn de profielen voor een kozijn van 67x139 met binnensponning opgenomen.

Nu zullen we beginnen met het maken van het kozijn.
Open de template voor het maken van een window.
File -> new -> Family en kies nu voor Metric Window.rft.

In deze template is een standaard opening opgenomen. Deze openen is een recht gat door de wand zonder dat je hier een profiel aan kan geven. Helaas is het niet mogelijk een standaard gat en een Void Form te combineren. Een Void is een massa die je ergens vanaf laat trekken. Omdat het in een kozijnen toch vaak voorkomt dat er wel een profiel in het gat zit gaan we de standaard opening weghalen. deze kan je vinden door de muiscursor over de randen van het gat te bewegen. Met de Tabtoets kan je wisselen tussen verschillende onderdelen als er meer dan één element op een bepaalde plek aanwezig is.
Voordat we het gat gaan maken trekken we eerst een RefPlane door de muur die de voorkant van het kozijn moet gaan begrenzen.

Geef deze refplane de naam "voorzijde kozijn". Dit kan je doen bij de properties. Plaats nu een maatlijn van de buitenzijde wand naar deze refplane. Dit wordt de neggemaat. Voor je de buitenzijde van de muur kan aanklikken moet je in de optiesbar, na het selecteren van commando Dimension de prefer aanpassen naar Wall faces.

Als de maat in de tekening staat, selecteer je deze. In de optiebar kies je nu bij label voor "Add parameter".

Geef als naam op "negge" en selecteer als groep "dimension"op. De rest kan standaard blijven. sluit dialoog. De positie van deze lijn kan je nu aanpassen d.m.v. een parameter kijk onder de knop Family types om de waarde van deze parameter te veranderen.
Hoe we het nieuwe gat gaan maken zien we de volgende keer.

Naar deel 3