Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

16 Kozijn maken deel 6

Vandaag gaan we het glas plaatsen in de sponning. Het glas heb ik zelf al aangemaakt en kan je  hier downloaden.


Eerlijk gezegd is het kozijn profiel niet geschikt voor glas maar bedoeld voor het plaatsen van een raam. We gaan nu echter gewoon doen alsof het profiel wel goed is. Voor het principe maakt het niets uit.

Ik heb de gewoonte aangeleerd om op de diepte van de sponning een "reference plane" te plaatsen en deze met een maatparameter te verbinden aan de reference plane die de buitenzijde van het kozijn vertegenwoordigen. Het voordeel is dat je het kozijnprofiel kan wijzigen zonder dat de koppelingen van het glas verloren gaan. De verschillende sponningdiepten kan je makkelijk aanpassen door de waarde van de parameter te wijzigen.
Maak dus een nieuwe reference plane en zet hier een maatlijn op met het commando "Dimension" Schakel over op "Modify" en klik de maat aan en kies voor

 

En voer de onderstaande gegevens in 

 

Herhaal dit voor de andere zijde en de bovenzijde in een aanzicht. Ik maak zelf altijd ook een doorsnede aan waarin ik dit soort dingen maak.
De onderdorpel doe ik iets anders omdat dit een kozijn met een sponning aan de binnenzijde is met een onderdorpel met een sponning aan de buitenzijde. Hier maak ik een reference plane op de bovenzijde van de onderdorpel en zet deze met een dimension vast door het slotje te sluiten. 

 

Nu moeten we nog een reference plane gaan maken die de diepte van de sponning vertegenwoordigd. Zet deze vast met een dimension (maat 88). 

 

Nu moeten we de family "31 glasdubbel"gaan laden. Doe dit in file, load from library, load family.
Het glas kan je nu vinden in de project browser, families, 31 glas dubbel, 31 glas dubbel. Sleep deze in de plattegrond.
We moeten het glas niet op de juiste plaats proberen te krijgen. Via het commando "Align" gaan we de buitenzijde van het glas koppelen aan de reference plane's. Doe dit in de plattegrond en de doorsnede. 

 

Je zal zien dat de koppeling niet met het glas zelf plaats vind maar met een lijntje dat daar net buiten ligt. Als je bij de eigenschappen van het glas gaat kijken en daarna kiest voor de knop Edit/New dan komen er onder de groep Dimension diverse parameters beschikbaar. Deze spreken voor zichzelf. De parameter "plaatsingsmarge" is de parameter die de maat bepaald tussen de reference plane en het glas. Standaard staat deze op 3 mm.
Nu we hier toch zijn kunnen we direct het materiaal van het glas gaan aanpassen. Klik op het kleine knopje rechts van de parameter "Materiaal glas" We komen in een dialoog waar we een nieuwe parameter aanmaken. Deze noemen we ook "materiaal glas" en plaatsen deze onder de groep "Materials and Finishes".
Als we alle dialogen weer gesloten hebben klikken we op de knop "Family Types". We zoeken de parameter "materiaal glas" op het Value veld aan. Er komt nu een knopje in beeld. Klik hier op en kies voor materiaal "Glass". Sluit dialogen.
Als alles goed is gegaan ziet je kozijn er nu zo uit: Let op dat de Detail level op file staat. 

 

Het kozijn, na 6 delen, is  hier op te halen.

Naar deel 7