Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

3.14 Trap aanpassen

De trap van hoofdstuk 3.13 was nog niet af. Er ontbreekt bijvoorbeeld nog een leuning langs het trapgat. 

Selecteer de leuning en klik op edit. Teken vervolgens een lijn van de huidige leuninglijn langs het trapgat  tot de muur en sluit af met Finish Sketch.

Als we de trap nu in doorsnede gaan bezien ontdekken we dat e.e.a. niet in de haak is. De leuning sluit op meerdere punten niet aan, de trapboom heeft een onjuiste maat en de treden hebben geen wel.

Laten we naar de properties van de trap gaan en klik op Edit.

Maak van de Nosing Length 50 mm (wel), Zet het vinkje bij "End with Riser"  uit. Scroll vervolgens iets naar beneden voor het kopje Stringers.

Wijzig deze in de volgende waarden.

Sluit alle dialogen.

We moeten nu ook de plattegrond van de trap gaan wijzigen om de bomen en leuningen goed te laten aansluiten. Bij mij gaat dit altijd fout. Als ik aan de blauwe lijn ga trekken voor het aantal treden dan verschuift er vanalles. Er is niet echt goed controle over te krijgen. Ik plaats dan een aantal Ref planes om alle begin en eindpunten te markeren. Wis de trap en plaats deze opnieuw.

Wijzig ook de positie en lengte van de boundry zoals op de bovenstaande afbeelding.

Als we nu de trap weer sluiten zien we het volgende resultaat.

Zo nodig moet je ook de vloersparing nog aanpassen naar de nieuwe positie. We zien ook dat de leuning aan de bovenzijde te ver doorloopt en dat de bovenste trede geen weltrede is. Voor dit laatste heb ik geen oplossing gevonden. Mijn advies; maak je er niet druk over, in het detail kan je dit prima aanpassen.

De leuning moeten we wel aanpassen. Ga naar de plattegrond. Selecteer de leuning en klik op Edit. Kort de lengte van de leuning nu in tot het trapgat en teken de leuning met een lijn langs de vide. Sluit af.

Het resultaat is een juiste aansluiting.

 

Ook in doorsnede ziet de trap er nu goed uit.

Als je meer wilt weten over de parameters voor de bomen (Stringers) ga dan naar de Log van 2 december 2008.